VERWARMINGSKETELS

Verwarmingsketels: Verwarmingsketels Installeren in 5 Makkelijke Stappen

Het installeren van een centraal verwarmingssysteem of een verwarmingsketel is een lastige klus en heeft een goede voorbereiding nodig en een berekening van materiaal en de plaatsingsplek. Het grootste gedeelte van het installatieproces is de installatie van de radiatoren en de leidingen, samen met de bediening van de ketel en kan niet plaatsvinden zonder toezicht van een expert. U zult een professionele installateur nodig hebben, die metingen verricht om te weten wat de eisen zijn van de apparatuur en het systeem zodanig instelt. U hoeft echter niet voor alles een installateur laten komen. Dit artikel helpt u bij het installeren van uw verwarmingsketel in vijf eenvoudige stappen.

.

Verwarmingsketel
Verwarmingsketel

1. Ken Uw Apparatuur

Er zijn verschillende types verwarmingsketels die zo ontworpen zijn om in verschillende huishoudelijke of commerciële verwamingsbehoeften te voorzien.

De meest voorkomende verwarmingsketels zijn die op gas, op zonne-energie, elektrische of condensatieketels. Deze zijn beschikbaar in diverse maten voor verschillende eisen per huishouden. Zorg ervoor dat uw ketel groot genoeg is om in genoeg warm water te voorzien voor alle huishoudelijke activiteiten. Het installatieproces verschilt per boiler: een zonneboiler op uw dak installeren gaat bijvoorbeeld heel anders, dan wanneer u een ketel in de kelder plaatst. Dus ken uw apparatuur en weet wat de capaciteit is, voordat u met het installatieproces begint.

2. Muur Versus Vloer Gemonteerde Verwarmingsketels

U kunt kiezen tussen een aan de muur ophangen ketel of één die op de vloer staat, naar gelang uw wensen. Over het algemeen zijn aan de muur gehangen ketels redelijk efficiënt, terwijl  ketels die op de vloer geplaatst zijn meer energie efficiënt zijn. De vloerketels worden vaak geleverd met gietijzeren warmtewisselaars, die niet beschikbaar zijn voor muurketels. Kies een ketel op basis van de hoeveelheid ruimte die u heeft om deze te installeren en te plaatsen.

3. Gebruik de Gebruiksaanwijzing

Als er iets is dat het installatie proces beter begeleidt dan een professionele installateur dan is het wel de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Wanneer u uw ketel heeft aangeschaft, bestudeer dan de handleiding grondig. De gebruiksaanwijzing bevat gewoonlijk alle belangrijke richtlijnen, die u kunnen helpen om de ketel voor zowel huishoudelijke als commerciële doeleinden in te stellen.

4. Bereid de Installatie Voor

Leg al het materiaal dat u nodig gaat hebben voor de installatie voordat u begint klaar. Zorg dat u de koperen leidingen en radiatoren begrijpt. Besluit hoe u de ketel wilt plaatsen en waar u de radiatoren wilt hebben. Normaal gesproken worden de radiatoren 15 cm van de vloer geplaatst. Uw installateur kan u helpen met de installatie van de leidingen en de radiatoren.

5. Bepaal de Locatie

Bepaal waar u de ketel wilt plaatsen. Het belangrijkste in het keuzeproces is de plaatsing van de leidingen en de radiatoren. Als u geen ervaring heeft met het plaatsen van radiatoren, is het aan te raden het door een professional te laten doen. Wanneer u de plek bepaald heeft waar de ketel moet komen en u de radiatoren en de leidingen heeft bevestigd, kunt een redelijk eenvoudig de boiler installeren, zoals dat aangegeven staat in de handleiding.

Een centraal verwarmingssysteem installeren is een gecompliceerde taak dat een zekere voorkennis vereist. Wanneer u voor de eerste keer een verwarmingssysteem installeert, is het verstandig de hulp te vragen van een professional. Veel aannemers en fabrikanten bieden betaalbare installatie services. Als u geluk heeft, heeft uw lokale leverancier misschien wel een gratis installatie service.

Info: verwarmingsketels in Oost-Vlaanderen.