VERWARMINGSKETEL

7 Verwarmingsketel Onderhoudstips voor Beginners

Onderhoud is belangrijk als u wilt dat uw ketel lang meegaat en efficiënt blijft werken. Sommige types verwarmingsketels hebben weinig onderhoud nodig. De meeste ketels echter moeten jaarlijks of op maandelijkse basis onderhouden worden voor het beste resultaat. Lees hieronder de 7 meest belangrijke onderhoudstips voor verwarmingsketels om uw nieuw geïnstalleerde ketel jarenlang efficiënt te houden.

Tip: tuinkantoor met toilet | aircoheater |


verwarmingsketel
verwarmingsketel

#1. Check het Waterniveau van de Verwarmingsketel

Verwarmingsketels werken met een specifieke hoeveelheid water. Een verlaagd waterniveau kan de ketel ernstige schade toebrengen. Check regelmatig het waterniveau van uw ketel en zorg ervoor dat de waakvlam aan is tijdens de controle. Als u ziet dat het water lager is dan aangegeven, belt u onmiddellijk een installateur om het probleem te verhelpen. Soms is het probleem al verholpen met een kleine aanpassing van de standen van de ketel.

Tip: rugklachten? koop een medische matras.

#2. Smeer de Onderdelen

Verwarmingsketels bestaan uit verschillende mechanische onderdelen, die gesmeerd moeten worden om gladjes te kunnen functioneren. Regelmatig smeren verlengt de levensduur van de ketel en zorgt dat deze efficiënt blijft werken. Zonder smeren slijten de onderdelen sneller.

#3. Zorg voor Ontkalking van de Warmteketel

Warmteketels werken met hard water wat Magnesium- en Calciumionen bevat; de belangrijkste reden waarom er kalkaanslag vormt in de waterketel. Regelmatige ontkalken zorgt ervoor dat de ketel en de watertank vrij blijven van kalkaanslag.

Veel ketelgebruikers nemen dit voor lief en eindigen met dichtgeslibde leidingen die in de toekomst veel geld gaan kosten.

#4. Ontdooi de Condensatieketel

Bevriezen is een groot probleem bij condensatieketels. Dit probleem kan verholpen worden door de thermostaat in de kamer blijvend aan te laten. Als de thermostaat aan blijft staan, houdt het het systeem werkend, waardoor de leidingen niet kunnen bevriezen.

#5. Gebruik de Anti-vastloopfunctie van de Automatische Pomp

De meeste moderne ketels (vooral de gasketels) hebben een automatische pomp met anti-vastloopfunctie die het pompsysteem automatisch reguleert. Deze functie zorgt voor minder problemen in de winter als de pomp een tijd niet in gebruik is geweest. Het is ideaal om een ketel te hebben met een anti-vastloopfunctie van de automatische pomp, omdat dit een hoop problemen bespaart, die kunnen ontstaan als u de ketel na lange tijd weer opstart.

#6. Ketelcheck

Bekijk in de zoveel tijd de ketel en maak de binnenkant goed schoon. Stof, kalkaanslag en andere reststoffen zakken naar de bodem van de tank. Zorg ervoor dat u het goed schoonmaakt om al het afval te verwijderen. Vervang ook de pakkingen van de tank om het soepeler te laten lopen.


#7. Jaarlijkse Ketelonderhoudsbeurt

Het maakt niet uit hoe goed u uw ketel heeft onderhouden door de jaren heen, een jaarlijkse onderhoudsbeurt is een must als u uw ketel voor langere tijd efficiënt wilt houden. Een gecertificeerde installateur zal uw ketel grondig onderzoeken en u op de hoogte stellen van vervangingen en hun kosten.

De hierboven genoemde tips zullen ervoor zorgen dat uw ketel langer zijn werk goed doet. Buiten het reguliere onderhoud thuis, is het cruciaal om een goede ketelservice te krijgen van een betrouwbaar bedrijf.