Alles wat u moet weten over condensatieketels

De condensatieketel: Alles wat u moet weten over condensatieketels

 

Condensatieketel prijs

Als u er over nadenkt om een condensatieketel aan te schaffen voor het opwarmen van het water in uw huishouden, dan zal dit artikel heel nuttig zijn om u te informeren over wat een condensatieketel juist is, over zijn functioneringsmechanisme, en over de voordelen en de prijzen van de verschillende condensatie ketels die er op de markt te vinden zijn.

Wat is een condensatieketel en hoe werkt het?

Een condensatieketel (ook wel hoogrendementsketel of HR-ketel genoemd) is een speciale soort van waterverwarmer die een hoger rendement heeft dan een standaard waterverwarmer. De efficiëntie en warmtewinst van een condensatieketel bedraagt gewoonlijk 80% meer als dat van een normale waterverwarmer. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van de warmte die in de verbrandingsgassen overblijft om het koude water te verwarmen voor dat het in de ketel komt. Deze techniek verwarmt het water en helpt om energie te besparen. Gebruikelijk functioneren condensatieketel met stookolie of aardgas, maar op zonne-energie functionerende condensatieketels worden ook steeds populairder.

Normaalgezien wordt de brandstof die gebruikt wordt in de ketel verbrand, wat resulteert in de productie van warme gassen, die door een zogeheten warmtewisselaar worden gevoerd. Wanneer de gassen door de warmtewisselaar komen, absorbeert het water, dat zich in de warmtewisselaar bevindt, de warmte en wordt dus zelf ook warm.

Tijdens het verbrandingsproces dat in de condensatieketel plaatsvindt, wordt er waterdamp geproduceerd. Deze dampen worden in vloeibaar water gecondenseerd en de latente verdampingswarmte wordt door de condensatieketel gebruikt voor het opwarmen van water. In het algemeen betoont de condensatieketel een rendement dat minstens 10% hoger ligt dan bij een standaard waterverwarmer.

Voordelen van het gebruik van een condensatieketel

Er zijn tal van voordelen van het gebruik van een topkwaliteit condensatieketel zoals de Buderus en Junkers condensatieketels. Een van de grootste voordelen van een condensatieketel is het gebruik van rook-en verbrandingsgassen: de ketel laat de verbrandingsgassen niet door voordat alle warmte geëxtraheerd wordt. Dit betekent dat er in een condensatieketel niets verloren gaat.

Op zoek naar de beste condensatieketels in Vlaams Brabant?

Bovendien is een condensatieketel veel efficiënter voor het verwarmen van koud water in vergelijking met een normale waterverwarmer. Het water dat door een condensatieketel verwarmd wordt, is heter dan het water dat door een standaard waterverwarmer verwarmd wordt. Daarnaast verwarmen condensatieketels het water in minder tijd dan bij een standaard waterverwarmer. Dus, als u thuis niet over een condensatieketel beschikt, overweegt u best om er een aan te werven en degelijk van zijn voordelen te kunnen genieten.

Prijs van een condensatieketel

Normaalgezien start de prijs van een condensatieketel vanaf 900 euro en kan gaan tot 3000 euro. Dit is direct afhankelijk van de grootte van de ketel die u koopt, zijn productiebedrijf en zijn efficiëntie. Een grote condensatieketel, dat door een oud en gerenommeerd bedrijf vervaardigd werd en dat een grote kost efficiëntie vertoond, zal u rond 2500 euro kosten. Maar een condensatieketel dat vervaardigd werd door een nieuw bedrijf zal rond 1000 euro worden geprijsd. Indien u een beperkt budget heeft, kunt u overwegen om een gebruikte condensatieketel aan te kopen. Maar tweedehandsketels houden het in het algemeen niet zo lang uit. Daarom is het beter om in een top kwaliteit condensatieketel te investeren.